• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Pet načina da zaštitite ozonski omotač

23.11.2020.

Pet načina da zaštitite ozonski omotač

Ozonski omotač je područje Zemljine atmosfere sastavljeno, u najvećem dijelu, od ozona, po kojem je i dobio ime. Glavna karakteristika ozona jeste činjenica da je to jedina supstanca u atmosferi koja ima mogućnost apsorpcije štetnih ultraljubičastih (UV) zračenja, zbog čega zapravo predstavlja „posljednju liniju odbrane“ od štetnih utjecaja. Nestajanje ozona u potpunosti bi onemogućilo proces fotosinteze, što za sobom povlači i nestajanje biljnog, životinjskog, ali i ljudskog svijeta. Glavni razlog oštećenja ovog omotača su ljudske aktivnosti, kao rezultat kojih se u stratosferu emituju plinovi, a koji razgrađuju molekule ozona i tako doprinose povećanju rupe ovog omotača. Obzirom da ovo predstavlja opasan ekološki i zdravstveni problem, donosimo Vam pet jednostavnih savjeta čijom implementacijom ćete doprinijeti zaštiti ozonskog omotača.

1. Koristite proizvode koji sadrže oznaku „ozone friendly“ ili „toxic free“
S ciljem kreiranja alternativa proizvodima štetnim za ozonski omotač, danas je na tržištu moguće pronaći proizvode sa oznakom „ozone friendly“ ili „toxic free“. Na ovaj način se naznačavaju proizvodi čiji sastav nije štetan po ovo područje atmosfere, a podrazumijevaju raznovrsan spektar proizvoda – od inhalatora i printera, preko balona i satelita za mjerenje atmosferskih stakleničkih plinova, do  aparata za gašenje požara koji ne oštećuju ozon.

2. Smanjite upotrebu automobila
Većina automobila nije napravljena da pomogne okolišu. Štoviše, istraživanja su pokazala da emisije motornih vozila uzrokuju 72% azotnih oksida i 52% reaktivnih ugljovodonika u atmosferi, a obje ove emisije značajno oštećuju ozonski omotač. Istovremeno, statistike pokazuju i da je transport odgovoran za gotovo 30% ukupnih emisija CO2 u Evropskoj uniji, od čega 72% dolazi od cestovnog prijevoza. Zato je važno smanjiti upotrebu automobila koliko god je to moguće. Kao alternativne opcije tu su gradski prevoz, biciklizam ili pješačenje. Ako automobil koristite samo za prevoz sa jedne do druge tačke, pokušajte se udružiti s drugima kako biste manje zagađivali okolinu, ali i ostvarili ekonomske uštede.

3. Pravilno odlažite stare uređaje
Frižideri, klime, aprati za gađenje požara i drugi slični uređaju mogu predstavljati prijetnju za ozonski omotač, ukoliko nisu odloženi na odgovarajući način, jer za svoje djelovanje koriste hlorofluoroogljikovodike, a njihovo curenje oslobađa ovu hemikaliju u atmosferu. Zato stare uređajte nemojte bacati na otpad, već ih odložite na za to pripisana mjesta.

4. Kupujte lokalno
Kupovina lokalnih proizvoda Vam osigurava nekoliko benefita. Na taj način, prvenstveno, dobivate svježe proizvode, ali i izbjegavate konzumiranje hrane koja je prešla velike udaljenosti. Što dalju udaljenost pređe proizvod kako bi došao do Vas, stvara se i više azotnog oksida, zbog podloge koja se koristi za transport samog proizvoda.

5. Odgovorno koristite klima uređaje
Odgovorno korištenje se prvenstveno odnosi na limitiranje vremenskog korištenja samog uređaja. U tom smislu, važno je ne držati klima uređaje konstantno upaljenim. No, istovremeno, važno je i redovno ga održavati, jer s njihovim neispravnostima klorofluoroogljikovodici, jedan od najopasnijih plinova, odlazi u atmosferu.

Odgovorno korištenje se prvenstveno odnosi na limitiranje vremenskog korištenja samog uređaja. U tom smislu, važno je ne držati klima uređaje konstantno upaljenim. No, istovremeno, važno je i redovno ga održavati, jer s njihovim neispravnostima klorofluoroogljikovodici, jedan od najopasnijih plinova, odlazi u atmosferu.