• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Financijska podrška za sufinanciranje 12 projekata iz Bosanko-podrinjskog kantona

25.07.2022.

Financijska podrška za sufinanciranje 12 projekata iz Bosanko-podrinjskog kantona

U prostorijama Federalnog ministarstva prostornog uređenja u Sarajevu ministar Josip Martić primio je predstavnike Bosanko-podrinjskog kantona povodom potpisivanja ugovora o sufinanciranju projekata koji su ispunili formalno pravne uvjete na Javnom pozivu Ministarstva i na taj način si osigurali financijsku podršku u iznosu od 586.375,89 KM.

Ovaj iznos, izdvojen iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, raspodijeljen je na dvanaest projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, oblasti utopljavanja zgrada radi uštede energije i zaštite nacionalnih spomenika.

Ministar Josip Martić je kazao kako mu je zadovoljstvo pozdraviti sve predstavnike institucija koji su stigli iz Bosansko-podrinjskog kantona na potpisivanje ugovora koji predstavljaju javni interes, ne samo za županiju iz koje dolaze, nego za Federaciju BiH općenito.

„Vašoj županiji poplave su nanijele ogromne štete, stoga ćemo ovom financijskom podrškom sudjelovati u sufinanciranju sanacije posljedica istih, ali i smanjiti rizik od novih klizišta i poplava, čime ćemo doprinijeti većoj sigurnosti stanovništva i infrastrukture, što nam je zajednički cilj“, istaknuo je Ministar.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća, uz prigodne riječi zahvale, naglasila je kako je podrška Federalnog ministarstva prostornog uređenja najznačajnija financijska podrška koju je dobio Bosansko-podrinjski kanton za nastavak sanacije klizišta kao i za dva projekta energetske efikasnosti kantonalnih institucija u samom centru Goražda.

Riječima zahvale, pridružio se i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Bojan Krunić koji je izrazio nadu da će se i u budućnosti nastaviti suradnja na obostrano zadovoljstvo.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović posebno se zahvalio ministru Martiću i Ministarstvu na čijem je čelu na izdvojenom iznosu od preko pola milijuna KM žiteljima Bosansko-podrinjskog kantona ističući kako će ova podrška značiti opstanak i egzistenciju građana, jer se radi o obnovi više javnih objekata i sanaciji klizišta, što je jedan od većih problema s kojim se godinama suočavaju građani Goražda.

Ugovori su potpisani sukladno Odluci Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava, a istom su nazočili načelnik Općine Pale-Prača Almin Ćutuk, načelnik Općine Foča-Ustikolina Mujo Sofradžija, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite BPK Kenan Kanlić kao i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić.