• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 3. Ekonomski forum

18.04.2024.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 3. Ekonomski forum

U Mostaru je 16. 4. 2024. godine svečano otvoreno 25. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar. Ministar Željko Nedić je prisustvovao otvaranju, te u proteklih nekoliko dana imao priliku razmijeniti s prisutnima konstruktivne ideje i mogućnosti za daljnji napredak u Bosni i Hercegovini.

Na drugom danu sajma (17. 4. 2024.) ministar je sudjelovao u svojstvu paneliste na 3. Ekonomskom forumu međunarodnoj konferenciji ”EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – Iskustva Republike Hrvatske”, koju je organizirala Gospodarska komora Federacije BiH zajedno s HBOR-om i HGK-om uz potporu EP HZHB i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Panelom je moderirao Ivan Jurilj – Direktor Ureda za EU integracije Zapadnohercegovačke Županije, a kao panelisti uz ministra Željka Nedića sudjelovali su: Vedran  Šimunović – direktor Intera tehnološkog parka, Joze Tomas – Predsjednik Županijske komore Split, potpredsjednik Jadransko-jonske Komore i Dragana Kokot – Generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske.

Ministar Željko Nedić je tijekom izlaganja naveo da je Federalno ministarstvo prostornog uređenja već pokrenulo aktivnosti na pripremi ključnih projekata u oblasti energetske učinkovitosti, kako bi se ispunile obveze iz nadležnosti Ministarstva vezano uz Reformsku agendu i ispunjenje prioriteta za pristupanje EU. Ministarstvo provodi Strategiju obnove javnih objekata u Federaciji BiH do 2050. godine kao i Akcijski plan za energetsku učinkovitost u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ovi dokumenti ključni su za dugoročni, održivi i zeleni razvoj Bosne i Hercegovine.

Također istaknuo je da je prilikom uspostavljanja Revolving fonda, cilj Vlade Federacije bio da ovaj model bude samoodrživ, odnosno da se osigura dovoljno inicijalnog kapitala kako bi fond mogao nastaviti funkcionirati s prosječnim godišnjim ulaganjem od oko 7 milijuna KM. S postojećom kapitalizacijom od 19 milijuna KM osiguranim proračunskim i KfW sredstvima, Revolving fond će u 2025. trebati dodatnu kapitalizaciju u iznosu od minimalno 21 milijun KM grant sredstava. Na taj način Revolving fond bi kontinuirano generirao pozitivan novčani tok. Tu je ključna potpora Vlade Republike Hrvatske u povlačenju sredstava EU fondova,  s obzirom na to da je Republika Hrvatska među najuspješnijima po postotku iskorištenosti sredstava fondova EU-a.

Nakon razmjene mišljenja i iskustva u dosadašnjem radu, panelisti su se usuglasili da Bosnu i Hercegovinu čeka izazovno razdoblje kada je riječ o europskim integracijama i pristupanju Europskoj Uniji, ali da uz adekvatnu edukaciju, suradnju s Republikom Hrvatskom kao partnerom u budućim projektima prekogranične suradnje, te uz primjere dobre prakse kako u BiH tako i u susjednim zemljama, zajedno možemo odgovoriti u datom roku na sve izazove.