• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Održana 2. Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti u javnim zgradama

08.02.2024.

Održana 2. Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti u javnim zgradama

Dana 7.2.2024. godine u Swissôtelu Sarajevo, u organizaciji Federalnog ministarstva prostornog uređenja, održana je 2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI U JAVNIM ZGRADAMA, pod nazivom „Značaj implementacije Strategije obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine do 2050”.

Događaj je okupio sve ključne aktere u oblasti energetske efikasnosti u BiH, uključujući javni sektor, kreatore politika na svim razinama vlasti, znanstveno-akademsku zajednicu, međunarodne organizacije, financijske institucije, konzultante, projektante i predstavnike građevinskih kompanija, s ciljem promoviranja razvojnih prednosti Strategije obnove.

Sudionicima konferencije prezentiran je nacrt dokumenta “Strategija obnove zgrada u FBiH do 2050.” kao prvi korak prema transformaciji sektora zgradarstva u energetski visokoefikasan, dekarboniziran i održiv sektor, s primarnom funkcijom zaštite zdravlja i poboljšanja kvalitete života svih građana, i njihovog ekonomskog prosperiteta.

U uvodnom obraćanju, ministar Nedić ukazao je na činjenicu da javni sektor treba biti predvodnik energetske obnove u Federaciji BiH i da to načelo Federalno ministarstvo prostornog uređenja uspješno slijedi od 2011. godine, kroz energetsku obnovu 460 javnih zgrada u FBiH, ukupne investicijske vrijednosti od 55,2 miliona EUR. Istaknuo je opredjeljenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za dekarbonizaciju sektora zgradarstva kroz poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada, koje se potvrđuje dugogodišnjom suradnjom s financijskim institucijama i organizacijama poput  Svjetske banke, KfW, UNDP i GIZ, uz čiju podršku su implementirani brojni projekti energetske efikasnosti u BiH. Potvrdio je i da se suradnja sa KfW-om i Zelenim klimatskim fondom (GCF) nastavlja te da je ministarstvo otvoreno za suradnju i s drugim partnerima na novim projektima obnove javnih zgrada.

Na konferenciji su se predstavili rezultati projektnih aktivnosti realizirani putem Jedinice za implementaciju projekata u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja u suradnji sa uglednim donatorima i financijerima (WB, KfW, GCF), kao i prezentacije o Strategiji obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine do 2050. godine i o energetski efikasnim zgradama koje su rastući gigant za energetsku tranziciju.

Sudionici konferencije su imali priliku sudjelovati u dva panela: Panel 1: Održivo financiranje kao ključni faktor u postizanju ugljično neutralnih zgrada u Bosni i Hercegovini i Panel 2: Institucionalni kapaciteti za realiziranje projekata energetske efikasnosti u BiH, na kojima su sudjelovali kao panelisti eksperti iz ove oblasti predvođeni moderatorima.

Energetski efikasna obnova zgrada u FBiH prilika je za sveobuhvatne radova u oblasti održive gradnje uz primjenu novih materijala i pametnih tehnologija te obnovljivih izvora energije, što bi doprinijelo ekonomskom razvoju i kreiranje novih radnih mjesta. S ciljem pokretanja novog ciklusa kapitalnih investicija u građevinskom sektoru, konferencija je ukazala na značaj uspostavljanja održivih mehanizama financiranja kao ključnih za postizanje ugljično neutralnih zgrada u FBiH i mobilizaciju privatnog kapitala.

Dodatno,  prepoznata je potreba izgradnje institucionalnih kapaciteta za uspješnu implementaciju Strategije i uklanjanja preostalih prepreka, kao što su osposobljavanje i privlačenje kvalificiranih radnika, uspostavljanje jedinstvene kontaktne tačke za vlasnike nekretnina, mala i srednja poduzeća i sve ostale sudionike u lancu obnove, kako bi im se pružila maksimalna podrška i smjernice.