• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Financijska podrška za obnovu crkvi i svetišta

27.06.2023.

Financijska podrška za obnovu crkvi i svetišta

Putem javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja, dodijeljena su financijska sredstva župama i samostanima na području Vrhbosanske nadbiskupije i to u iznosu od 470.000,00 KM, vezano za obnovu i zaštitu nacionalnih spomenika.

Željko Nedić, federalni ministar prostornog uređenja posjetio je danas Vrhbosansku nadbiskupiju u Sarajevu gdje ga je primio nadbiskup Vrhbosanski Tomo Vukšić, koji se tom prigodom zahvalio ministru Nediću na dosadašnjoj suradnji između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Vrhbosanske nadbiskupije, kao i budućim planovima vezano za obnovu i zaštitu nacionalnih spomenika na području Vrhbosanske nadbiskupije. Tom prigodom je potpisan ugovor sa rektorom  don Zdenkom Spajićem kojim su osigurana financijska sredstava u iznosu od 60.000,00 KM za realizaciju projekta obnove sjeverne fasade Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Rektor Spajić ovom prigodom istaknuo je da će se realizacijom navedenog projekta ostvariti još jedan korak u zaštiti nacionalnog spomenika koji predstavlja jednu od najljepših zgrada u Sarajevu. „Očuvanje kulturne baštine spada u jedan od prioriteta Katoličke crkve u ovoj zemlji i sretni smo da nas u tome podržavaju i predstavnici vlasti“, kazao je Spajić uz posebnu zahvalu ministru Nediću.

Ministar Željko Nedić je nastavio potpisivanje ugovora sa predstavnicima župa i samostana Vrhbosanske nadbiskupije i provincije Bosne Srebrne u Pastoralnom centru Ivan Pavao II. Potpisivanju su nazočili fra Josip Tomas gvardijan Franjevačog samostana sv. Katarine Kreševo, fra Stipan Radić gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ante Sarajevo, fra Franjo Radman gvardijan Franjevačkog samostana sv. Bonaventure Visoko, vlč. Josip Majić župnik Župe Gospe Snježne Kreševo, vlč. Miroslav Čavar župnik Župe Stup, don Željko Marič rektor Nadbiskupskog sjemeništa “Petar Barbarić” Travnik, vlč. Zoran Jaković župnik Župe sv. Ante Padovanskog Busovača. Potpisivanju su prisustvovali i pomoćnik ministra Zdravko Buljeta, pomoćnica ministra Ljuba Tadić i savjetnik ministra Goran Lulić.