• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Ministar Josip Martić potpisao ugovore sa predstavnicima lokalne vlasti Kantona Sarajevo

06.09.2022.

Ministar Josip Martić potpisao ugovore sa predstavnicima lokalne vlasti Kantona Sarajevo

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnici lokalne vlasti Kantona Sarajevo potpisali su danas u prostorijama Ministarstva ugovore o sufinanciranju projekata iz ovog kantona koje je podržalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem javnog poziva u ukupnom iznosu od 753.235 KM.

Ministar Martić tom prilikom je istaknuo kako je Federalno ministarstvo prostornog uređenja ove godine podržalo devet projekata iz Kantona Sarajevo sa značajno većim iznosom, nego što je to bio slučaj ranije.

„S obzirom da su iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu izdvojena veća financijska sredstva, ove godine smo podržali devet projekata koji su ispunili sve propisane uvjete, a koji se tiču sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, utopljavanja zgrada radi uštede energije kao i zaštite nacionalnih spomenika“, precizirao je ministar Martić.

U ime potpisnika ministru Martiću su se zahvalili načelnici općine Novi i Stari Grad – Semir Efendić i Ibrahim Hadžibajrić koji su istaknuli kako je svaka podrška dobrodošla, a pogotovo ova koja se odnosi na dvije osnovne škole – Osman Nuri Hadžić (50.000 KM) i Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković (50.000 KM) – simbolično na početku nove školske godine.

Načelnik općine Trnovo Ibro Berilo je u svoje osobno te u ime Općine izrazio posebnu zahvalnost na dodijeljenim sredstvima u iznosu od 150.000 KM za sanaciju klizišta Makljen na magistralnom putu M18.1 koja su, kako je naglasio načelnik Berilo, od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Potpisivanju su nazočili i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je potpisao ugovor za revitalizaciju historijskog područja Stari grad Dubrovnik – južna kula u iznosu od 80.000 KM, te u ime udruženja Tarikatski centar Hadži Sinanove tekije u Sarajevu Senad Halilagić i Mensur Serdarević za projekt „Zamjena krovne pokrivke na kuli Hadži Sinanove tekije“ u iznosu od 40.000 KM.

Uz nekoliko ranije potpisanih, i današnji ugovori su potpisani sukladno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava.