• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Projektima iz Maglaja i Zavidovića podrška od preko 1,2 milijuna KM

04.08.2022.

Projektima iz Maglaja i Zavidovića podrška od preko 1,2 milijuna KM

Općina Maglaj i Grad Zavidovići danas su ugostili federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića koji je sa načelnikom Maglaja Mirsadom Mahmutagićem i gradonačelnikom Zavidovića Hašimom Mujanovićem potpisao ugovore za nekoliko projekata iz Zeničko-dobojskog kantona. Projekti iz navedenih mjesta koji su aplicirali na javni poziv Ministarstva i ispunili sve formalno pravne uvjete osigurali su si financijsku podršku u iznosu od 1.243.000,00 KM.

Ministar Martić i gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović potpisali su šest ugovora zahvaljujući kojima će se sanirati i asfaltirati nekoliko lokalnih puteva oštećenih u poplavama i klizištima, a čija je vrijednost 680.000 KM.

„Uvjeren sam kako će ova financijska podrška, osigurana iz Proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, doprinijeti većoj sigurnosti stanovništva i infrastrukture u ciljanim područjima kao i održivosti ulaganja u razvoj i oporavak“, poručio je ministar Martić. Gradonačelnik Mujanović se zahvalio na velikoj podršci izražavajući nadu kako će se suradnja između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Grada Zavidovića nastaviti i u predstojećem razdoblju.

Konkretno, radi se o sljedećim projektima: “Sanacija ceste Zavidovići-Dolina-Globarica“, „Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Donja Lovnica-Gornja Lovnica“, „Rekonstrukcija ceste Kamenica-Mitrovići-Mašica“, „Izgradnja mosta preko rijeke Krivaje u naselje Stog“, „Sanacija lokalne ceste Zavidovići-Biljačić-Brankovići“. Pored navedenih projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, podržan je i projekt iz oblasti utopljavanja zgrada, a radi se o sanacija fasade u JU OŠ Hajderovići.

Potom su ministar Martić i načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić potpisali četiri ugovora za projekate iz ove općine, a ugovori su potpisani sukladno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava.

„Ukupan iznos za sufinanciranje projekata iz Maglaja iznosi 483.000 KM. Nadam se kako ćete zahvaljujući ovoj podršci, na kvalitetan način, sanirati postojeća oštećenja nastala uslijed poplava, kao i projekte koji se tiču radova u Crkvi sv. Leopolda Mandića i Sportskoj dvorani u Maglaju“, precizirao je ministar Martić. Načelnik Mahmutagić je uputio riječi zahvale zbog činjenice da je Federalno ministarstvo prostornog uređenja stalo iza ovih projekata, što će, kako je naveo načelnik, puno značiti za boljitak žitelja Maglaja.

U pitanju su projekti: „Sanacija i uređenje crkvenog dvorišta župe sv. Leopolda Mandića“, „Sanacija poplavama i klizištima oštećenog puta Liješnica-Fojnica“, „Sanacija poplavama i klizištima oštećenih lokalnih cesta i uništene infrastrukture u Maglaju“ i „Provođenje mjera energetske efikasnosti u Sportskoj dvorani u Maglaju“.