• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Projektima iz Unsko-sanskog kantona dodijeljeno preko 700.000 KM

03.08.2022.

Projektima iz Unsko-sanskog kantona dodijeljeno preko 700.000 KM

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnici kantonalnih i lokalnih tijela vlasti iz Unsko-sanskog kantona potpisali su danas u Sarajevu ugovore za sufinanciranje projekata iz ovog kantona. Naime, u okviru programa utroška sredstava iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima Federalno ministarstvo prostornog uređenja odobrilo je Unsko-sanskom kantonu financijska sredstva za realizaciju devet projekta u ukupnom iznosu od 723,724.70 KM.

Iskazujući zadovoljstvo zbog ovog radnog susreta ministar Martić je kazao kako su podržani projekti iz Unsko-sanskog kantona obuhvatili sve oblasti – sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, utopljavanje nekoliko javnih objekata i zaštitu nacionalnih spomenika. „Kao i svaka županije, tako se i vaša susreće sa brojnim poteškoćama u ovim izazovnim vremenima. Mi smo kao resorno Ministarstvo prepoznali značaj za njih devet i izdvojili financijska sredstva za njihovo sufinanciranje“, istaknuo je Ministar i poželio uspjeh u realizaciji svih projekata.

Ministar unutarnjih poslova USK Nermin Kljajić potpisao je dva ugovora iz oblasti utopljavanje zgrada za projekte „Utopljavanje policijske zgrade Bosanska Krupa“ i „Utopljavanje i unutrašnje uređenje zgrade veze radi uštede energije“. Tom prilikom se zahvalio ministru Martiću na prijemu te naglasio: „Iznos od 110.000 KM, za dva značajna projekta Ministarstva unutrašnjih poslova USK, dodijeljen je u pravom trenutku i upotrijebit ćemo ga u dobre svrhe. Hvala što ste prepoznali naše projekte i što ste nas podržali“, poručio je ministar Kljajić.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović potpisao je ugovor za projekt „Adaptacija i uređenje na Starom gradu Ključ“. Pomoćnica gradonačelnika Bihaća Vildana Zulić za projekte: „Sanacija klizišta u naselju Rekići“ i „Sanacija objekta građevinskog ureda u Bihaću“.

Pomoćnik gradonačelnika Cazina Suad Rošić potpisao je tri ugovora za projekte pod nazivom: „Program sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta u Cazinu“, „Utopljavanje OŠ Cazin 2“ i „Rekonstrukcija nacionalnog spomenika kuća Nurije Pozderca“. Stručni suradnik za dijasporu i mjesne zajednice Općine Nova Kladuša za projekt „Utopljavanje centralnog objekta tri srednje škole u Velikoj Kladuši“.

Podržani projekti iz Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Ključa financirati će se iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.