• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Ministar Josip Martić u posjeti Središnjoj Bosni

21.07.2022.

Ministar Josip Martić u posjeti Središnjoj Bosni

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić boravi danas u Općini Vitezu, gdje se susreo sa načelnicima općina, predstavnicima kantonalnih ministarstava i vjerskih institucija povodom potpisivanja ugovora kojim su osigurana sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih objekata, sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta te zaštitu nacionalnih spomenika na području kantona Središnja Bosna. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za 18 projekata iznosi 1.370.596,57 KM.

Od ovih sredstava sufinancirat će se sanacije ulica i puteva u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Kiseljak, Fojnica, potom utopljavanje više javnih objekata (vrtić, domovi kulture, vatrogasni dom, muzej) u Travniku, Novom Travniku, Kreševu, Vitezu, Busovači. Konkretno, sredstva su dodijeljena i za sljedeće projekte: sanacija franjevačke knjižnice i arhiva u samostanu Sv. Katarine u Kreševu; izrada i ugradnja vitraja u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Busovači; zaštita zgrade Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić Travnik; konzervatorsko-restauratorski radovi u Hramu Uspenju Presvete Bogorodice u Travniku kao i za projekt poboljšanje energetske efikasnosti sanacijom podnih površina u bolnici Nova Bila, čime Federalno ministarstvo prostornog uređenja nastavlja sufinancirati radove u hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila.

Tom prilikom ministar Martić je izrazio zadovoljstvo zbog čak 18 potpisanih ugovora koji su rezultat uredno, pravovremeno i kvalitetno poslanih aplikacija na Javni poziv Ministarstva iz kantona Središnja Bosna kojima su ispunjeni svi formalno pravni uvjeti i samim time osigurana financijska sredstva. Ministar je izrazio spremnost podržati sadašnje i buduće projekte iz ove županije, a posebice omogućiti realizaciju projekata s ciljem poboljšanja uvjeta života i rada svih žitelja.

Spomenuti ugovori su potpisani sukladno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava, a sredstva za ovu namjenu osigurana su iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je izrazio očekivanja da će implementacija ovih projekata sanirati i poboljšati postojeće stanje, te biti poticaj za ovakve i slične projekte sa razine Federacije BiH na području Središnje Bosne.

Također, potpisivanju su nazočili načelnik Općine Gonji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević, načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo, načelnik Općine Busovača Asim Mektić, načelnik općine Fojnica Azem Huseinbašić, načelnik Općine Kreševo Renato Pejak, predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa i Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK, iz Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ Travnik vlč. Josip Dedić, iz župe Sv. Ante Padovanskog Busovača župnik fra Zoran Jukić, iz Franjevačkog samostana Sv. Katarine Kreševo fra Josip Tomas, te u ime Srpske pravoslavne crkve paroh Goran Živković.