• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine

09.09.2024.

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine

Na 12. sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, dana 05.09.2024. godine, usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon što je Vlada Federacije BiH utvrdila tekst, a Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je na 13. sjednici dana 24.07.2024. godine, tekst zakona usvojio i prihvatio dva amandmana koji su postali sastavni dio Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Federalni ministar, g. Željko Nedić, je u svom izlaganju posebno istakao uvođenje e-dozvola, dakle vođenje upravnih postupaka u elektronskoj formi, a na čemu je Federalno ministarstvo prostornog uređenja već duži period radilo i aktivno surađivalo sa USAID-om u okviru Projekta E-uprava u Bosni i Hercegovini. Značajne su tehničke izmjene kao što je smanjenje rokova za izdavanje akata o građenju, a što doprinosi bržem i boljem gospodarskom razvoju i općem stanju u Federaciji BiH.

Slijedi daljnja suradnja i koordinacija između nadležnih kantonalnih ministarstava i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te će se preduzeti neophodni koraci kako bi se omogućila implementacija elektronskog sistema za ishodovanje e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja.