• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Posjeta Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu

25.07.2022.

Posjeta Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu

Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja posjetio je danas Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu gdje ga je primio rektor Zdenko Spajić. Povod posjete je potpisivanje ugovora kojim su osigurana financijska sredstava u iznosu od 70.000,00 KM za realizaciju projekta „Zamjena prozora i obnova fasade na istočnom krilu nacionalnog spomenika kulture „Građevinska cjelina – Crkva sv. Ćirila i Metoda s Bogoslovijom u Sarajevu“.

„Zadnjih tjedana intenzivno potpisujem ugovore o sufinanciranju različitih projekata na području Federacije Bosne i Hercegovine, a posebno me raduje što sam danas u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu ovim lijepim povodom. Naime, iz Proračuna FBiH putem Javnog poziva Ministarstva izdvojili smo 70.000,00 KM za nastavak radova na zamjeni prozora i obnovi fasade Sjemeništa, čija je jedina sanacija bila 1980-ih godina“, poručio je ministar Martić koji je obišao zgradu Sjemeništa u pratnji pomoćnika Zdravka Buljete i rektora Zdenka Spajića.

Rektor Spajić ovom prigodom istaknuo je da će se realizacijom navedenog projekta ostvariti još jedan korak u zaštiti nacionalnog spomenika koji predstavlja jednu od najljepših zgrada u Sarajevu. „Očuvanje kulturne baštine spada u jedan od prioriteta Katoličke crkve u ovoj zemlji i sretni smo da nas u tome podržavaju i predstavnici vlasti“, kazao je Spajić uz posebnu zahvalu ministru Martiću.

Zgrada Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu građena je u razdoblju od 1892. do 1896. godine po projektu Josipa pl. Vancaša, a njezin graditelj bio je Ivan Holz. Objekt je 2011 godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.