• B/H/S
  • ENG
Vijesti
Potpisan Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Caritasa Švicarske

26.07.2022.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Caritasa Švicarske

Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Caritasa Švicarske (CACH) potpisali su danas u Sarajevu ministar Josip Martić i direktor Caritasa Švicarske za Bosnu i Hercegovinu Daniel Bronkal.

Ovaj Memorandum predstavlja sporazum u oblasti energetske učinkovitosti i obnovljive energije u okviru svojih nadležnosti, a potpisnici su suglasni da će ojačati i koordinirati svoje napore u borbi protiv globalnih klimatskih promjena i rješavanju njihovih štetnih posljedica. Na taj način će podržati mehanizme koji ublažavaju osjetljivost od klimatskih promjena, što uključuje procjenu rizika, promoviranje sigurne, čiste i efikasne energije i stimuliranje tranzicije ka održivoj lokalnoj ekonomiji s niskim emisijama ugljika, navodi se u Memorandumu.

Tom prilikom ministar Martić je istaknuo kako je borba protiv efekata klimatskih promjena, smanjenje energetskih potreba i smanjenje štetnih emisija konstantna strategija Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te da se ista ogleda u podršci promociji primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, kao i edukaciji i podizanju svijesti o ovim temama.

„U tom svijetlu je i podrška projektima Caritasa Švicarske koji nastoji kreirati prepoznatljivu ulogu u ovom sektoru donoseći uvijek novosti i praktične primjere demonstracijom primjene učinkovitije potrošnje energije korištenjem inovativnih rješenja“, poručio je Ministar.

Direktor Caritasa Švicarske za BiH Daniel Bronkal je naglasio kako su rastući troškovi energije pojačani trenutnom globalnom krizom, te kako donose potrebu za efikasnijom potrošnjom energije i čine ga važnijim nego ikada ranije.

Partnersko djelovanje u biti je nastavak podršci aktivnostima Caritasa Švicarske koji se nastavljaju gdje je u prethodnom periodu, uz financijsku pomoć Ministarstva, izvršena implementacija mjera energetske efikasnosti na 13 školskih objekata, ugradnja osam toplotnih pumpi i dva kotla na biomasu kao zamjena za prethodne na ugalj, kao i instaliranje šest solarnih sistema za priprema potrošne tople vode, podsjetio je Bronkal.

Potpisivanju su, također, prisustvovali  pomoćnik ministra Zdravko Buljeta i projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović.