bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 13.6.2017.

Posjeta predstavnika Svjetske banke Federalnom ministarstvu prostornog uređenja


Posjeta predstavnika Svjetske banke Federalnom ministarstvu prostornog uređenja
 
U Sarajevu je upriličen posjet predstavnika Svjetske banke u vidu srednjoročnoga pregleda implementacije projekta “Energetska učinkovitost u Bosni i Hercegovini” (Bosnia Energy Efficiency Project – BEEP) koji se za Federaciju BiH implementira u okviru Federalnoga ministarstva prostornog uređenja.
Ovom prilikom, predstavnici Svjetske banke razgovarali su i s federalnim ministrom prostornoga uređenja, gospodinom Josipom Martićem. Na sastanku s ministrom Martićem istaknuto je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom implementacijom kroz ostvarenje  svih planova iz 2016. godine. Također, razgovarano je i o ambicioznim planovima za 2017. godinu, kao i pogledima na budućnost projekta. Ministar Martić naglasio je izgrađeno povjerenje između svih sudionika u implementaciji projekta, a posebno kantona u Federaciji BiH, što pokazuje i sve veće zanimanje za implementaciju mjera energetske učinkovitosti.
Uz ministra Martića, sastanku su nazočili voditelj projekta ispred Svjetske banke, Jari Vayrynen, zamjenik voditelja ispred Svjetske banke, Kathrin Hofer, kao i voditelj projekta ispred Federacije BiH, Mustafa Čopelj.

Projekt „Energetska učinkovitost u Bosni i Hercegovini” realizira se uz pomoć kredita Svjetske banke, s ukupnom vrijednošću od 32 milijuna USD, od čega Federaciji BiH pripada 19,2 milijuna USD. U okviru projekta u 2016. godini implementirane su mjere energetske učinkovitosti u 18 javnih objekata širom Federacije BiH, čime je znatno unaprijeđen komfor u javnim objektima, ali i ostvarene uštede u troškovima za energiju.