bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 7.2.2017.

Svečano otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju SKB-a Mostar


Dana 7. veljače 2017. godine, u okviru najvećeg projekta energetske učinkovitosti u BiH (BEEP), u Mostaru je  svečano otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na kojoj je finalizirana implementacija mjera energetske učinkovitosti.

U obnovu Psihijatrijske klinike je uloženo 809 tisuća maraka, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Radovi su obuhvatili integriranje termičke izolacije u fasadu objekta i krova, kao i zamjenu vanjskih otvora na fasadnim površinama.
Svečanom otvorenju prisustvovali su, uz ostale, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ,ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica, ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić i predstojnik Klinike za psihijatriju Miro Klarić.
Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić istaknuo je, u svom obraćanju, apsolutnu neophodnost realizacije projekata velike uštede energije te naglasio kako će takvi projekti biti nastavljeni i u budućnosti.
- Ponosni smo na implementaciju ovog jako značajnog projekta, kao i činjenicu da energetska učinkovitost postaje sve značajnija tema u Federaciji BiH. Federalno ministarstvo prostornog uređenja i dalje će nastojati osigurati što bolje uvjete za implementiranje projekata rekonstrukcije svih javnih objekata i osigurati ulaganja u području energetske učinkovitosti u ovom dijelu zemlje - naglasio je Martić.
Po riječima federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, realizacija ovog projekta ima vrlo konkretne i mjerljive rezultate.
- Implementacijom ovog projekta poboljšali smo uslugu, smještaj naših pacijenata, uvjete za rad naših doktora i opća klima za rad je puno bolja. S druge strane, implementirane mjere smanjit će potrebu ovog objekta za potrošnjom električne energije što će nam uveliko olakšati daljnji rad - ocijenio je Mandić te izrazio nadu da će se u Mostaru i dalje nastaviti s ovakvim projektima.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom projektu te naglasio kako se nada da će u skoroj budućnosti biti realizirana još „pokoja ovakva priča na zadovoljstvo svih pacijenata“.
BEEP je najveći projekt energetske učinkovitosti u BiH koji se realizira uz pomoć Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2015. do 2018. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetske učinkovitosti. Procjenjuje se da će od povećanja energetske učinkovitosti višestruke koristi imati oko 80 000 korisnika objekata u javnom sektoru.
Također, ovaj projekt pruža podršku Vladi na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice, kojim se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske učinkovitosti.
Psihijatrijska klinika jedna je od 18 javnih objekata koji su renovirani u okviru projekta u tijeku 2016. godine.

Ostale vijesti

2.7.2019.   BAS EN 10080/NA:2019 - Čelik za armiranje betona

27.5.2019.   Promjena adrese

20.5.2019.   Obavijest o selidbi

3.5.2019.   Objavljeni javni pozivi za odabir korisnika za Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima"

12.4.2019.   Poništava se - Javni poziv za podnošene prijava - energijski auditi

14.3.2019.   Javni poziv za podnošene prijava za članstvo u Povjerenstvu za neovisnu kontrolu provođenja postupka energijskih audita

3.12.2018.   JAVNI POZIV Za podnošenje prijava za učešće u radu komisija za tehnički pregled građevina i zahvata iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine

29.10.2018.   Potpisan ugovor za obnovu tri nova školska objekta u Kantonu Sarajevo

25.9.2018.   Intervju za FENA-u - Martić: Dopunama zakona o prostornom planiranju ubrzat ćemo rekonstrukciju cesta

13.9.2018.   Potpisani Ugovori o sufinanciranju radova za projekte utopljavanja zgrada radi uštede energije

6.9.2018.   Ugovori o sufinanciranju projekta - nacionalni spomenici

31.8.2018.   Transnacionalni europski projekt “ATTRACTIVE DANUBE” 2017-2019

3.7.2018.   Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju radova za projekte sanacije šteta nastalih usljed poplava i klizišta, te utopljavanja zgrada radi uštede energije

3.7.2018.   Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju radova za projekte utopljavanja zgrada radi uštede energije

22.6.2018.   Završeni radovi na Klinici za neurologiju i Klinici za psihijatriju KUCS