bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 14.12.2016.

Ministarstvo prostornog uređenja i Caritas u projektu energetske učinkovitosti


Dana, 13. prosinca  - Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnik Caritasa Švicarske Daniel Bronkal potpisali su danas Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na implementaciju projekta za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, koji će biti implementiran  u Zeničko-dobojskom kantonu.   
 
 Bronkal  je kazao da će tim dokumentom biti obuhvaćena rekonstrukcija triju škola na području ZDK-a koja će podrazumijevati termoizolaciju, a u dvije od njih bit će zamijenjeno postojeće i instalirano biotermalno grijanje.
 
Ističe da je planiran i teorijski rad s učenicima i nastavnim osobljem odabranih škola o mjerama energetske efikasnosti, a Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle odabrat će energetski siromašna domaćinstva gdje će primijeniti te mjere.
 
Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja preciziraju da će, između ostalog, u okviru projekta biti upriličena obuka lokalne zajednice o tome kako uraditi strateške dokumente u smislu povećanja energetske učinkovitosti, a sve radi financijskih ušteda.   
 
Caritasov projekt službenog naziva "Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost integrirani u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH" trebalo bi da bude implementiran za 15 mjeseci, a izražena je obostrana želja za nastavak i proširivanje suradnje.