bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 31.8.2018.

Transnacionalni europski projekt “ATTRACTIVE DANUBE” 2017-2019Poboljšanje kapaciteta za unapređenje teritorijalne atraktivnosti Dunavskog regiona

Glavni cilj projekta, koji je podržan od stane Transregionalnog dunavskog programa- Interreg, jeste jačanje upravljanja regionima na svim nivoima javne uprave, uključujući transnacionalne i specijalističke kapacitete u oblasti planiranja teritorijalnog razvoja. Svaka teritorija ima svoj specifičan potencijal koji može pomoći da se takmiči u konkurentskom okruženju drugih regiona. Pravilno postavljena politika i dobro upravljanje stvaraće uslove za maksimiziranje potencijala za dalji razvoj regiona i time povećati privlačnost područja za svoje stanovnike, posetioce i preduzetnike. Projekt nastoji da stvori atraktivno mjesto za područje Dunavskog sliva, adresiranjem sljedećih oblasti:
Razvoj
Namjera je pozitivno utjecati na teritorijalni razvoj, preduzetništvo i turizam u regionima, jačanjem njihovih profesionalnih kapaciteta i uključivanjem zainteresovanih strana.
Poruka
Cilj je poboljšanje upravljanja regionima na svim nivoima javne uprave, uključujući i transnacionalnu, naglašena primjena donošenja odluka zasnovanih na dokazima i stvaranje potrebne informativne platforme za podršku donošenju odluka.
Atraktivnost
U kontekstu projekta atraktivnost ovog područja određuje potencijal razvoja teritorija i indikatora koji prate stanje i razvoj životne sredine, ekonomije, javne uprave i socijalnih problema.
Planiranje uz učešće javnosti
U okviru projekta, akcenat je stavljen na primjenu principa planiranja zajednice i interdisciplinarnog pristupa teritorijalnom razvoju na svim nivoima vlasti, kroz uključivanje javnosti, građanskog, akademskog i poslovnog sektora. U 11 partnerskih zemalja proces participativnog planiranja će biti podržan izgradnjom 11 državnih i jedne transnacionalne platforme za praćenje atraktivnosti teritorije kroz promjenu vrijednosti indikatora atraktivnosti.
Znanje i alati će se koristiti u procesu jačanja profesionalnih kapaciteta u formi sveobuhvatnog programa namenjenog predstavnicima javne uprave i drugim institucijama uključenim u upravljanje i planiranje regionalnog razvoja u 11 zemalja. Proces će kulminirati u nizu aktivnosti za jačanje političke integracije kroz transnacionalne radionice, preporuke i potpisivanje memoranduma o razumijevanju.
Po završetku projekta 19 partnera , 12 direktno finansiranih projektnih partnera i sedam saradnika strateških partnera. Projekt je koordiniran od strane Geodetskog zavoda Slovenije (Slovenija), ostali partneri direktno finansirani su: Federalno ministarstvo prostornog uređenja (Bosna i Hercegovina), URBASOFIA Gradska prostorno planerska kompanija (Rumunjska), Bugarska ekonomski forum (Bugarska), Zavod za prostorno planiranje Koprivničko-križevačke županije (Hrvatska), Lechner neprofitna organizacija (Mađarska), Prva mađarska inovativna Asocijacija (Mađarska),  Aiforia GmbH (Njemačka), Technički Univerzitet Košice (Slovačka), , Institut za strateške studije i prognoze (Crna Gora), Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije (Srbija).
Pridruženi strateški partneri su Grad Đurđevac (Hrvatska), ERVET - Emilia-Romagna (Italija), Ured za statistiku Republike Slovenije (Slovenija), Ministarstvo za infrastrukturu (Slovenija), Ministarstvo životnu sredinu i prostorno planiranje (Slovenija ), Prioritetno područje 10 (Austrija), Samoupravna regija Kosice (Slovačka).
Federalno ministarstvo prostornog uređenja aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekta te se maksimalnim zalaganjem trudi promovisati Bosnu i Hercegovinu u što je moguće boljem svjetlu u međusobnoj komunikaciji kako sa svim partnerima na ovom projektu tako i sa svim institucijama koje upravljaju EU fondovima, finansijskim programima i revizijama kroz svoje izvještaje i aktivno završavanje zadanih poslova i zadataka.

Ovaj projekt je finansiran od strane EU fondova (ERDF i IPA)
 
 
Detaljnije informacije možete dobiti na sljedećim linkovima ili direktnim kontaktom.
Web:
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube
facebook:
https://www.facebook.com/InterregCENIA
 
Kontakt:
Federalno ministarstvo prostornog uređenja
Nedim Mujić
nedim.mujic@fmpu.gov.ba
+387 33 726 512Ostale vijesti

2.7.2019.   BAS EN 10080/NA:2019 - Čelik za armiranje betona

27.5.2019.   Promjena adrese

20.5.2019.   Obavijest o selidbi

3.5.2019.   Objavljeni javni pozivi za odabir korisnika za Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima"

12.4.2019.   Poništava se - Javni poziv za podnošene prijava - energijski auditi

14.3.2019.   Javni poziv za podnošene prijava za članstvo u Povjerenstvu za neovisnu kontrolu provođenja postupka energijskih audita

3.12.2018.   JAVNI POZIV Za podnošenje prijava za učešće u radu komisija za tehnički pregled građevina i zahvata iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine

29.10.2018.   Potpisan ugovor za obnovu tri nova školska objekta u Kantonu Sarajevo

25.9.2018.   Intervju za FENA-u - Martić: Dopunama zakona o prostornom planiranju ubrzat ćemo rekonstrukciju cesta

13.9.2018.   Potpisani Ugovori o sufinanciranju radova za projekte utopljavanja zgrada radi uštede energije

6.9.2018.   Ugovori o sufinanciranju projekta - nacionalni spomenici

31.8.2018.   Transnacionalni europski projekt “ATTRACTIVE DANUBE” 2017-2019

3.7.2018.   Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju radova za projekte sanacije šteta nastalih usljed poplava i klizišta, te utopljavanja zgrada radi uštede energije

3.7.2018.   Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju radova za projekte utopljavanja zgrada radi uštede energije

22.6.2018.   Završeni radovi na Klinici za neurologiju i Klinici za psihijatriju KUCS