bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 22.6.2018.

Završeni radovi na Klinici za neurologiju i Klinici za psihijatriju KUCSDana 20.lipnja, svečano je otvorena obnovljena Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju KUCS, u okviru projekta Energetske učinkovitosti u BiH. U obnovu je uloženo 1.163.028,19 KM s PDV-om, a radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti.


Provedene mjere energetske učinkovitosti podrazumijevale su termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu dotrajalih otvora, termoizolaciju stropa prema tavanu i podgleda međuspratne konstrukcije iznad podruma, sanaciju krova na centralnom dijelu klinike, te sporednom bloku, kao i sanaciju ravnih krovova na centralnom dijelu objekta.
Nositelj ovog projekta je Vlada FBiH, sredstva je osigurala Svjetska banka u BiH, a kreditno zaduženje je preuzela Vlada Sarajevske Županije.
-U okviru projekta Vlada Federacije BiH je prepoznala značaj investiranja u energetsku učinkovitost pri čemu je samo Ministarstvo na čijem sam čelu investiralo više od 19 milijuna KM u protekle dvije i pol godine, te je obnovljeno 33 javna objekata diljem FBiH. Cjelokupan posao napravile su domaće tvrtke pri čemu su zadržana postojeća ali i otvorena nova radna mjesta i pri čemu se zapravo pokazalo kakvu pozitivnu društvenu korist mogu imati razvojni projekti poput ovog. Kroz implementaciju projekta ostvareni su i brojne pogodnosti, kroz uštede u energiji, podizanje komfora i kvalitete boravka za više od 220.000 korisnika. Za projekt Klinike za neurologiju i psihijatriju Vlada Sarajevske županije preuzela je kreditnu obavezu za radove i moram naglasiti da sa županijskom Vladom imamo veoma dobru suradnju. U protekle dvije i pol godine u ovoj županiji obnovljeno je 5 javnih objekata uz investiciju od 3,3 milijuna KM samo u radove. U planu za 2018. godine imamo i dodatna tri javna objekta u ovoj županiji uz investiciju od gotovo milijun KM, kazao je ministar prostornog uređenja FBiH, Josip Martić.