bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 12.1.2018.

Potpisani ugovori za nastavak realizacije BEEP projekta


U okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, bit će implementirane mjere energijske učinkovitosti na četiri dodatne školske ustanove.  Povodom toga 9. siječnja je potpisan ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja i direktorice firme Promark d.o.o Mostar.

U obnovu objekata bit će uloženo oko 2.19 milijuna maraka, a uračunat je i PDV. Objekti na kojima će se implementirati radovi su Osnovna škola ‘Silvija Strahimira Kranjčevića’ iz Mostara, osnovna škola ’Kardinala Stepinca’ iz Neuma, osnovna škola ‘Drežnica’ iz Donje Drežnice, te Srednje škole ‘Jablanica’iz Jablanice bit će realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske učinkovitosti. Implementacijom ovih radova, u okviru projekta Svjetske banke BEEP bit će realizirane mjere energijske učinkovitosti na ukupno 37 objekata širom Federacije BiH, a više od 80.000 korisnika imat će korist od ovog projekta, među kojima su uglavnom učenici, pacijenti kao i uposlenici ovih institucija, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora federalni ministar prostornog uređenja, Josip Martić, te dodao:
"U 2016. godini u Hercegovačko-neretvanskoj županiji obnovljeno je ukupno sedam objekata javnog sektora, među kojima su tri osnovne i tri srednje škole, te jedan dom zdravlja, kao i jedan dodatni, osmi objekt od značaja za Federaciju BiH. Zadovoljan sam što se pozitivna djelovanja iz prošlih godina, prenose i u 2018. godinu. Na ovaj način nastavljamo uspješnu suradnu s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije a cilj jeste dokazati prednosti energijske učinkovitosti što između ostalog podrazumijeva unaprjeđenje uvjeta u samim objektima ali i uštede na računima za energiju", zaključio je ministar Martić.
Radovi koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sustava grijanja i drugih na ovim objektima, započet će 01. veljače 2018. godine i trajat će četiri mjeseca. Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao  emisiji CO2.