bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 30.10.2017.

Druga radionica B&H ATTRACTIVE DANUBE


24. listopada, 2017. godine u Zenici, u Hotelu Dubrovnik, Federalno ministarstvo prostornog uređenja organiziralo je i održalo  radionicu pod nazivom “Druga radionica B&H ATTRACTIVE DANUBE“. Tema radionice bila je „Indikatori teritorijalne atraktivnosti i njihovo predstavljanje u GISU“. S ciljem upoznavanja kolega iz ostalih resora s napretkom na projektu ATTRACTIVE DANUBE, na radionici su predstavljeni određeni rezultati koje je „Radna grupa“ Federalnog ministarstva prostornog uređenja uspjela prikupiti i obraditi do sada.

Grafički su obrađeni i predstavljeni podaci za 22 indikatora teritorijalne atraktivnosti koji su definirani ATTRACTIVE DANUBE projektom. Predstavljeni su i obrađeni prijedlozi indikatora teritorijalne atraktivnosti za područje Federacije BiH. U radionici je sudjelovalo 47 predstavnika iz 21 institucije. Nazočili su i gosti iz Republike Hrvatske, Zavoda za prostorno planiranje Koprivničko-križevačke županije, koji su predstavili WEB GIS rješenje za Informacijski sustav prostornog uređenja RH.
Iz BiH su nazočili  predstavnici institucija s državnih, federalnih i  županijskih nivoa, organi uprave i upravnih organizacija, predstavnici nevladinih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice.  Iz Zavoda za planiranje razvoja sarajevske županije su predstavili GIS rješenja koja se koriste u Zavodu, izradu Urbanističkih planova ove županije te „indikatore za kreiranje urbanog naselja“.

Osnovni cilj radionice bio je  međusobno povezati i upoznati predstavnike institucija, upoznati ih s indikatorima teritorijalne atraktivnosti, obradi indikatora u GISU te informatičkim dostignućima vezanim za WEB GIS prezentaciju prostorno planske dokumentacije.