bosna i hercegovina federacija bosne i hercegovine federalno ministrastvo prostornog uređenja


Objavljeno: 23.10.2017.

Implementacija projekta „Energetska učinkovitost u BiH“ u ZDK


Nakon što je prošle godine u okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) u Zeničko - dobojskoj županiji  obnovljeno pet javnih objekata, i ove godine nastavljena je implementacija mjera energijske učinkovitosti. Nove investicije planirane su na još šest škola, u iznosu od 1,7 milijuna KM.
Ovim projektom, između ostalih obuhvaćeni su i objekti OŠ ”15 april” u Kaknju i OŠ ”Vareš Majdan” u Varešu, gdje su u tijeku radovi koji podrazumijevaju termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu postojeće stolarije, sanaciju dijela pokrova i druge mjere.

Tim povodom, upriličena je posjeta predstavnika projekta, kao i predstavnika vlasti ZDŽ ovim školama. Posjetu su nazočili Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, Miralem Galijašević, Premijer ZDŽ -  Mensur Sinanović, Ministar obrazovanja ZDŽ,   Načelnik općine Vareš,  Načelnik opine Kakanj,  Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke, predstavnik nadzora, te predstavnik izvođača. Prilikom posjeta, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da raste broj obnovljenih objekata, te dodao: "U protekle dvije godine veliki broj javnih objekata je obnovljeno, te su već nakon kratkog perioda vidljive značajne uštede koje se ostvaruju. Kada je riječ o ovim objektima, dinamika radova je zadovoljavajuća i mislim da će svi radovi biti završeni na vrijeme." Implementacijom radova, učenici i zaposlenici škola će imati kvalitetniji i ugodniji boravak, izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDŽ, Mensur Sinanović. "Pored toga što će doći do smanjenja energije, ostvarit će se i značajne financijske uštede koje se mogu investirati putem budžeta i u druge škole" – dodao je Sinanović. Ovo je druga godina realizacije BEEP projekta gdje su u 2016. godini implementirane mjere energijske učinkovitosti na 18 javnih objekata.

U ovoj godini planirane su investicije za ukupno 19 javnih objekata, većinom obrazovnih i zdravstvenih ustanova. Trenutno se vode pregovori za implementaciju projekata u 2018. godini.